A szexet vásárló férfiak hasonlítanak a szexuálisan erőszakos férfiakra

A szexet vásárló férfiak sokban hasonlítanak a szexuálisan erőszakos férfiakra. A UCLA és a Prostitution Research and Education nevű nonprofit szervezet által végzett kutatás szerint mindkét csoport kedveli a személytelen szexet, életük során már követtek el szexuális agressziót, és ellenségesek. Emellett a szexet vásárló férfiak kevésbé éreznek együtt a prostitúcióban lévő nőkkel, mint a szexet nem vásárló férfiak.

Melissa Farley vezető kutató szerint ezek az eredmények cáfolják azt a mítoszt, hogy a szexet vásároló férfiak csak szexuálisan frusztrált, de egyébként jófej férfiak. Farley kutatása alátámasztja azt, hogy szexet vásárolni igazából a nők elleni erőszak egyik fajtája, mivel a szexet vásárló férfiak nagyon erőszakosan viszonyulnak a szexhez. A kutató azt a többek között Svédországban és Norvégiában bevezetett modellt tartja követendőnek, ahol a prostitúcióra a nehéz gazdasági helyzetben lévő nők kihasználásaként tekintenek. Ezekben az országokban nem a prostitúcióba bekerült személyeket büntetik, hanem a szexet vásárló férfiakat, és az így kihasznált embereknek olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek elősegítik a prostitúcióból való kikerülést.

A kutatásban megszólaló egyik férfi ahhoz hasonlította a szex vásárlását, mint amikor kávéivás után az ember eldob egy papírpoharat: „Amikor az ember kész van, kidobja.” Egy másik szerint a prostitúcióban lévő nők „gyakran megalázva érzik magukat. Vagyis akiket ismerek, azok semmire se tartják magukat, nem annyira személyként, inkább árucikként tekintenek magukra.”

A kutatásban 101 szexet vásárló és 101 szexet nem vásárló férfival készítettek interjút körülbelül két órán keresztül.

Az angol nyelvű kutatási beszámolót lásd a csatolt pdf-fájlban.

Egy prostitúcióba kényszerített, majd a spanyol rendőrség által megmentett nő csuklója. A vonalkód alatti tetoválás az emberkereskedők által a nőtől követelt összeget mutatja.

ElőnézetCsatolmányMéret
comparing-sex-buyers-with-men-who-do-not-buy-sex.pdf408.24 KB