Hírek

Ámokfutók szezonja: a férfi és a fegyver

in

Legalább hetven fegyveres ámokfutást élt meg az Egyesült Államok 1982 óta. Az amerikaiaknak az a benyomásuk, hogy ezek egyre gyakoribbak. És azért ez a benyomásuk, mert így is van.

Tovább…

Nem a ruha teszi az áldozatot!

in

Nőjogi civil szervezetek tiltakozó levele a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság áldozathibáztató kampányfilmjei kapcsán 

Az alulírott nőjogi civil szervezetek – a KERET Koalíció tagjai – szégyenletesnek tartják a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság által 2014. november 21-én, a „Biztonságosabb Pécsért” projekt keretében nyilvánosságra hozott, figyelemfelhívó rövidfilmeket, amelyek hivatalos céljuk szerint a szexuális támadások megelőzését szolgálnák, valójában azonban káros és veszélyes üzenetekkel járulnak hozzá a nők elleni erőszak előfordulásának amúgy is kedvező társadalmi légkör fenntartásához, az áldozatok megalázásához és megfélemlítéséhez, valamint az elkövetők felmentéséhez és büntetlenségéhez.

Tovább…

Következő "...szakálla volt gender..." filmklub alkalom

in

2014. december 6. szombat, 17 óra 
(érkezés 16:30-tól)

Viktória - A zürichi expressz  (info)
Színes, magyarul beszélő, svájci filmdráma
Rendezte: Men Lareida, 88 perc (2014)

A prostitúció nem jó dolog, de megrendszabályozva majd jó lesz... Vagy mégsem?

Filmklubjaink helyszíne: Budapest, VI. Teréz krt 7., fszt. 1., 12-es kapucsengő. (Térkép) Tea és terembérlet hozzájárulás: 500 (diákoknak 300) Ft.

Szimpozion Klub: Stop-Férfierőszak, 2014. január 11.

in

Szimpozion Klub: Stop-Férfierőszak

2014. január 11. szombat, nyitás 19 óra
I. ker. Krisztina tér 1. első emeleti nagyterem. Kapucsengő 108.

Van-e dolguk a meleg férfiaknak a nők elleni erőszakkal?

Beszélgetés 20 órától vendégeinkkel:
Nagy Szilvia, Széll Melinda - Budapest Pride;
Kuszing Gábor, Szil Péter - Stop-Férfierőszak Projekt.

Tovább…

A Human Rights Watch (HRW) szerint Magyarországra az állandósult családon belüli erőszak jellemző

in

A magyar hatóságok gyakran cserbenhagyják a családon belüli erőszak áldozatait – állítja jelentésében a Human Rights Watch (HRW).

Tovább…

Hangot a bántalmazottaknak! Sajtóközlemény

in

Sajtóközlemény
Hangot a bántalmazottaknak!
Nőszervezetek sajtóközleménye a Nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából

2013 november 23.

Tovább…

„Jó segg, sok barátnő, kevés ész." Egyetemi fórum a szexista listákról.

in

2013. máricius 7. csütörtök 5 óra
Bp. ELTE BTK Az X Kommunikációs Központ és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szervezésében

Tovább…

Manipulatív, etikátlan és elhibázott a magzatvédő kampány

in

A Patent Egyesület sajtóközleménye – 2013.02.18.

A Patent Egyesület elhibázottnak és etikátlannak tartja a nőkben az abortusz miatt bűntudatot keltő újabb plakátkampányt. A nőszervezet szerint emberi jogi alapú szexuális felvilágosítással és a fogamzásgátlás megfizethetővé tételével kellene csökkenteni az abortuszok számát. A kormány 25 millió forinttal támogatta a vallásos Ágota Alapítványt, amely felújította a 2011. tavaszi plakátkampányt, amelyben egy magzat kéri, hogy ne öljék meg, hanem adják örökbe.

Tovább…

Randierőszak - vagy „szerelmeskedés"?

in

A Class FM rádió „Morning Show" című műsorában elhangzottak miatt beadvánnyal fordult a Médiahatósághoz a KERET Koalíció egyik szervezetének munkatársa.

Tovább…

Párkapcsolati erőszak alapismeretek - kisfilm

in

Mi a családon belüli erőszak, a partnerkapcsolati erőszak? Miért maradnak nők a bántalmazó partner mellett? Milyen fajtái vannak az erőszaknak? Mit mutatnak a bűnügyi statisztikák? Hogyan függ össze az erőszak nemi szerepekkel? Hogyan építik ki a hatalmukat a bántalmazók? A NANE és a PATENT Egyesület közös filmje.
 

Következő „...szakálla volt gender...” filmklub alkalom

in

A Magdolna nővérek (info)

színes, feliratos, angol-ír filmdráma
119 perc, 2002

rendező: Peter Mullan

Időpont: 2012. december 7. péntek, 19:00 óra
(érkezés 18:30)


Helyszín: Budapest, VI. Teréz krt 7., fszt. 1., 12-es kapucsengő. (Térkép)
A teát is magába foglaló költséghozzájárulás: 500 (diákoknak 300) Ft.

Hatékony törvényi fellépést! - Sajtóközlemény

in

2012. november 25.: A nők elleni erőszakkal szembeni fellépés világnapja, a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen kezdőnapja. Tovább…

A Stop-Férfierőszak Projekt beszéde a 2012. évi „16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen” megnyitó rendezvényén

in

A minden évben megrendezésre kerülő „16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen” idei szlogenje: „Hatékony törvényi fellépést!” Tovább…

A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület közös sajtóközleménye

in

Az éj leple alatt sebtében kipipált napirendi pont helyett érdemi egyeztetést várnak a családon belüli erőszakkal foglalkozó civil nőszervezetek

A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület közös sajtóközleménye 2012. szeptember 10.


Előzmény: A parlament első ülésnapján, szeptember 10-ről 11-ére virradó éjjel 3 óra körül tervezi tárgyalni a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozását célzó sikeres népi kezdeményezést. Kövér László házelnök az időpont módosítására tett LMP-s javaslatot azzal hárította el, hogy ez nem olyan súlyú ügy, ami nagyobb figyelmet érdemel. 
Tovább…

Bándy-gyilkosság: férfi ölt nőt

in

A Patent Egyesület és a Stop-Férfierőszak Projekt sajtónyilatkozata

A sajtóban számos találgatás látott napvilágot arról, hogy a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László roma mivolta, zavart személyisége, vagy esetleges hajléktalansága hogyan járult hozzá ahhoz, hogy bűnelkövető legyen. Ezek a feltételezések mind figyelmen kívül hagyják az egyedüli tényt, amely a történtekkel valóban összefüggésben áll, miszerint P. László előéletében Bándy Kata brutális megtámadása előtt is tetten érhető a nők elleni erőszak, amennyiben megélhetését élettársa futtatásával biztosította.
Tovább…

Lehet férfi feminista?

in

Telefonos rádióinterjú Szil Péterrel. Riporter Puss Máté. (MR1 Kossuth Rádió, 2012 május 24. Közelről, Trend-idők)

Demonstráció a kényszerláthatás ellen, 2012. június 4.

in

A NANE és a PATENT Egyesület közleménye Az Agresszió Ártatlan Gyerekáldozatainak Világnapja alkalmából 2012. június 4.

Ma Magyarországon becslések szerint gyerekek tízezreit kényszerítik akaratuk ellenére a hatóságok külön élő szülőjükkel, más rokonukkal való kapcsolattartásra. Ez egyike a nők és gyermekek ellen alkalmazott leggyakoribb intézményes erőszak-fajtának. A gyerekeiket e kényszerrel szemben védelmező másik szülőt megalázás, akár több millió forintos pénzbírság, szabadságvesztés büntetést is eredményezhető büntetőeljárás útján hallgattatják el. Nem számít, hogy a kapcsolattartás a külön élő szülő brutalitása, elhanyagoló magatartása vagy alkalmatlansága miatt hiúsul meg, minden esetben megállapítják a nevelő szülő önhibáját, s őt vonják érte felelősségre.
Tovább…

Szakmai érveket az ideológiai csaták helyett!

in

A PATENT Egyesület, a „Női Érdek” Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Jól-Lét Alapítvány közös sajtóközleménye az abortusztabletta bevezetése kapcsán tovább

Szexuális felvilágosítás és emberi jogok - Reprodukciós jogi előadássorozat

in

Reprodukciós jogi beszélgetéssorozat a Patent Egyesület szervezésében. Részletek itt.

Filmvetítés és beszélgetés a prostitúcióról

in

A magyarhangya folytatja reflektor címmel indított sorozatát. A Call Girl vetítése után a prostitúció, kiszolgáltatottság, bántalmazás, szexrabszolgaság témáit járják körül meghívott vendégeikkel: Betlen Anna (közgazdász, emberjogi aktivista) Gyurkó Szilvia (UNICEF Magyar Bizottsága) és moderátor Petényi Mirkó (doktorandusz az ELTE TáTK szociológiai doktori iskolájában).

2012. április 23, hétfő, 18.00 óra, Odeon Lloyd Mozi, Budapest, XIII. Hollán Ernő u. 7.

További információ itt.

Patent Egyesület sajtóközleménye

in

Panaszvonal az abortusz kapcsán jogi vagy etikai problémát tapasztaló nőknek

A Patent – Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület április 18-tól Abortuszvonal néven telefonos tanácsadó szolgálatot indít. 

Tovább…

KERET KOALÍCIÓ - A szexuális erőszak ellen - SAJTÓKÖZLEMÉNY

in

A szexuális erőszak áldozatai számára segítséget nyújtó KERET Koalíció („Koalíció a szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért”) – amely 2010-ben alakult meg magyarországi civil jogvédő szervezetekből: Amnesty International Magyarország, MONA Alapítvány, NANE Egyesület, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, PATENT Egyesület – üdvözli a Fővárosi Törvényszék jogerős határozatát, mellyel Damu Rolandot erőszakos közösülés, testi sértés kísérlete és két rendbeli személyi szabadság megsértése miatt bűnösnek találta.

Tovább…

Rendőröket, ügyészeket, bírókat perelnek be jogvédők

in

- Négy éve tart a rémálom. A gyerekem apjáról, aki csendes, udvarias, senki nem tudja elképzelni, hogy milyen erőszakossá válik a négy fal között - meséli Noémi, akinek sem a nevét, sem a fotóját nem közölhetjük. Azért is óvatos, mert korábban megjárta a hatóságokkal.
Tovább…

KDNP-s támadás a legkiszolgáltatottabb nők ellen

in

A Magyar Helsinki Bizottság, a NANE Egyesület, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Patent Egyesület, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Társaság a Szabadságjogokért közös sajtóközleménye
Tovább…

Egyezményes fellépést a nők elleni erőszak ellen! - Sajtóközlemény

in

2011. november 25.: A nők elleni erőszakkal szembeni fellépés világnapja, a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen kezdőnapja. 

Tovább…

Idén 44 nőt ölt meg a társa

in

Ebben az évben 44 nőt ölt meg a partnere vagy volt partnere Magyarországon, vagyis majdnem minden hétre jut egy ilyen haláleset. A partnerük vagy volt partnerük által fizikailag bántalmazott nők száma becslések szerint közel félmillió.

Tovább…

Néma Tanúk felvonulás a párkapcsolati erőszak halálos áldozatainak emlékére, november 26.

in

A 16 akciónapot (16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen) 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi nap a nők elleni erőszak megszüntetéséért) és december 10. (az emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy a nők elleni erőszak súlyosságára irányítsák a nyilvánosság figyelmét, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra és a jogalkalmazókra nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért. Az áldozatok iránti szolidaritásuk jeléül százezrek viselnek lila szalagot (a párkapcsolati erőszak elutasításának jelképe), illetve fehér szalagot (a nők elleni erőszakot elutasító férfiak mozgalmának jelképe).

Tovább…

“...szakálla volt gender...“ filmklub: 2011. december 8.

in

Következő alkalommal a 16 Akciónap a Nők Ellenei Erőszak Ellen keretében az Árvák hercege c. filmet vetítjük.

Azt mondja a kormány, nem akarja ellehetetleníteni az abortuszt... 
Vagy mégis?

Árvák hercege / The Cider House Rules info
színes, feliratos amerikai filmdráma (1999) 
Rendezte: Lasse Hallström, 126 perc

Időpont: 2011. december 8., csütörtök, 18:30, pontos kezdés! (érkezés 18:00-tól)

 

Helyszín: Budapest, VI. Teréz krt 7., fszt. 1., 12-es kapucsengő. (Térkép)
A teát is magába foglaló költséghozzájárulás: 500 (diákoknak 300) Ft.

ADOMÁNYGYŰJTŐ FILMVETÍTÉS: BARNA KÜLTAKARÓ: INTÉZMÉNYESÜLT KIREKESZTÉS (2011. május 15.)

in

A közelmúlt eseményei mindenki számára elkerülhetetlenül előtérbe helyezték a roma lakosság évtizedek óta lappangó, de létező intézményes kirekesztettségét. Éppen ezt dokumentálja Váradi Béla Barna kültakaró című 40 perces filmje.

Tovább…

„A férfiak a konyhában is azonnal séfek és nem kukták...”

in

Rádióriport Szil Péterrel, letölthető innen
MR1 Kossuth Rádió, Szonda - Tudományos magazin,  Sipos Júlia műsora
2011. március 27.

EFA - Európai Férfi Akadémia

inA Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében


Elhangzott előadások:


2011. május 5. csütörtök, 16:30
Prostitúció - mit tehetnek a férfiak egy prostitúciómentes világért?
Előadók
: Betlen Anna, Ónody-Molnár Dóra, Szil Péter, Kuszing Gábor2011. március 24., csütörtök, 16:30
Nők és férfiak egyenlősége a gazdaságban: Miért kifizetődő az egyenlőség?
Előadók: Dr. Szekeres Valéria (Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar), Dr. Nagy Beáta (Budapesti Corvinus Egyetem)

Bemutatásra került: Richard Wilkinson and Kate Pickett: The Spirit Level - Why Equality is Better for Everyone c. könyv (Penguin Books, 2010)


2011. február 17., csütörtök, 16:30
Politika a számok tükrében
Előadók: Betlen Anna (MONA Alapítvány), Kuszing Gábor (PATENT Egyesület/Stop-Férfierőszak Projekt), Magyar Mónika (Női Érdek)

Az előadáshoz ajánlott könyv: Rendszerbe zárva - Hogyan kezeli az igazságügyi rendszer a nők és gyerekek elleni férfierőszak jelenségét ma Magyarországon? (A PATENT és a NANE Egyesület kiadványa, megvásárolható az előadás előtt vagy után a helyszínen, illetve a NANE Egyesület webáruházában, 850 Ft)


2010. december 16. csütörtök, 16:30
A munka-magánélet összehangolása és a férfiak
Haas Anna (A feleséged vagyok, nem a cseléded szerzője)
Takács Judit (MTA Szociológiai Intézet)
Szil Péter (Stop-Férfierőszak Projekt)
Moderátor: Keveházi Katalin (Jól-Lét Alapítvány)


Erre az előadásra ajánlott könyv volt: Haas Anna: A feleséged vagyok, nem a cseléded - Megvásárolható a Nane webáruházából


2010. november 25. - A 16 Akciónap nyitónapján - csütörtök, 16:30
Szil Péter: A nők elleni erőszak és a férfiak

Erre az előadásra ajánlott könyv volt: Dina McMillan: DE HISZEN AZT MONDJA, HOGY SZERET!


Nyitóelőadás: 2010. október 14. csütörtök, 16:30
Hadas Miklós-Szil Péter: Férfikutatások-Társadalmi nem
Erre az előadásra ajánlott könyv volt: Hadas Miklós: A férfiasság kódjai (Budapest, Balassi, 2010).


A nyitóelőadás után készült rádióriport letölthető, meghallgatható itt. (34 Mb, mp3)
(MR1 Kossuth Rádió, Esti beszélgetés; Szerkesztő, riporter: Pálfi Balázs)

NŐK NAPJA - nem csak nőknek!

in

2011. március 6-án zenekarok, női előadók és civil szervezetek együtt mutatnak példát arra, hogy a Nemzetközi Nőnap több is lehet, mint üres gesztus pár szál virággal. A Gödör Klubban a „Nők Napja – Nem csak nőknek!” elnevezésű fesztiválon közösen hívják fel a figyelmet a nők emberi jogaira és arra, hogy még mindig sok a tennivaló a nemek egyenlősége terén Magyarországon. Az alternatív nőnapi eseményen a zenei programok mellett a női jogokkal, illetve a nemek egyenlőségének különböző szakterületeivel foglalkozó civil szervezetek munkatársaival találkozhatnak az érdeklődők, műhelyfoglalkozások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutató, kiállítás és standok várják a látogatókat, a gyerekek számára pedig játszóház üzemel majd a helyszínen.

Tovább…

Megöl a szerelem - program a párkapcsolati erőszakról, főiskolásoknak

in

Február 10-én a Kaposvári Egyetem pedagógia és ifjúságsegítő, valamint andragógia szakos hallgatóinak szerveztünk programot, amelynek témája a párkapcsolati erőszak társadalmi jelensége volt. Úgy véltük a téma megismerése új ismeretekkel bővítheti a hallgatók tudását, segítheti a majdani pedagógusok és más szakemberek munkáját.
Tovább…

Mit kíván egy modern magyar társadalom...?

in

2010. november 28-án a Pilvax Kávéházból indult az a felvonulás, amely a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen keretében a párkapcsolati erőszak nyomán meghalt női áldozatoknak állított emléket, és a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

A felvonulást megelőző sajtótájékoztatón olvastuk fel a Stop-Férfierőszak Projekt erre az alkalomra írt állásfoglalását, amely -- a hely szelleméhez illően -- az 1848. márciusában íródott 12 pont átirata.

A csatolt pdf-ben mindkét 12 pontot elolvashatja.
 

Súlyos testi sértés kísérlete és nemi erőszak gyanújával – szabadlábon?

in

A szexuális erőszak áldozatai számára segítséget nyújtó KERET Koalíció („Koalíció a szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért”) – amely 2010-ben alakult meg magyarországi civil jogvédő szervezetekből: Amnesty International Magyarország, MONA Alapítvány, NANE Egyesület, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, PATENT Egyesület – megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyezte Damu Roland sorozatszínészt.
Damut 2010. november 18-án volt barátnője ellen elkövetett súlyos testi sértés kísérlete és erőszakos közösülés bűntette miatt állították elő, vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Tíz nap elteltével azonban a Fővárosi Bíróság elfogadta Damu ügyvédjének fellebbezését, amelynek érvelése szerint a gyanúsítottnak nincs lehetősége meghiúsítani az eljárást. Mindeközben a nyomozás folytatódik tovább. Tovább…

ATV: A Jam vendége Szil Péter

in

2010.11.30. 

ATV: A 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen keretében a Jam vendége Szil Péter, pszichoterapeuta, Stop-Férfierőszak Projekt. Megtekinthető itt.

Nyílt levél dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr részére

in

dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr részére
Belügyminisztérium
1051 Budapest, József Attila u. 2-4.

Tisztelt Miniszter Úr!

Örömmel vettük tudomásul, hogy a kormány kiemelt helyen kezeli az állampolgárok biztonságát, azon belül is a családok biztonságát. Üdvözöljük, hogy a „Nemzeti Együttműködés Programja” (a kormányprogram) egyik célja „gyermekeink és szüleink biztonsága, családunk és értékeink védelme”, valamint hogy követelményként jelöli meg, hogy „a törvény az áldozatokat védje, ne az elkövetőket”. Egyetértünk a Program megfogalmazásával: „A védelem jogának biztosítása nem pénz, hanem akarat és szándék kérdése.”
Tovább…

Sajtóközlemény: Nincs helye a nemi sztereotípiáknak az oktatásban

in

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség és a Stop-Férfierőszak Projekt aggódva figyeli a minden szakmai alapot nélkülöző pánikkeltést az óvodai tanterv nemi sztereotípiákra vonatkozó részével kapcsolatban. Tovább…

Neonácik meggyalázták Kertbeny Károly síremlékét

in

A Szivárvány Misszió Alapítvány feljelentést tesz a rendőrségen, amiért neonácik méltatlanul meggyalázták Kertbeny Károly, a „homoszexualitás” szó atyjának síremlékét, egyben a magyar melegközösség egyetlen jelképes helyét.
Tovább…

Másodjára marasztalta el Magyarországot az ENSZ Nőjogi Bizottsága

in

A héten közzétett döntésében az ENSZ-ben működő "Bizottság a nők elleni diszkrimináció Megszüntetéséért" (Committee on the Elimination of Discrimination against Women - CEDAW) elmarasztalta Magyarországot "A nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról" szóló egyezmény megsértése miatt egy roma asszony 2001-ben történt kényszer sterilizálásával összefüggésében.

Tovább…

Nyílt levél a sajtó felelősségéről a családon belüli erőszak megjelenítésében

in

2008 március 20-én Kocs községben családon belüli erőszak történt. A sajtóban megjelent cikkek sok esetben elfogult, félrevezető, az áldozatot hibáztató és az elkövetőt felmentő megközelítésben számoltak be a hírről. Ennek kapcsán nyílt levelet juttattunk el számos elektronikus és nyomtatott sajtókiadvány szerkesztőségébe.

Tovább…

"Nőnap(ok) férfierőszak nélkül"

in

Előadás március 8-án a TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központ rendezésében

Szil Péter, a Miért bántalmaz, miért bántalmazhat és a Hétköznapi hímsovinizmus című könyvek szerzője/társszerzője szedi nőnapi csokorba a Stop-Férfierőszak Projekt eddigi eredményeit és további teendőit.

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának keretein belül működő TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központ (Centre for Gender and Cultural Studies) rendezésében.

Időpont: 2007. március 8. (csütörtök), 16.00 óra.

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, IX. ker, Fővám tér 8., 297. terem

Tartalom átvétel