Szemle

Miért erőszakosak a férfiak?

in

A párjukat, családjukat bántalmazó férfiak kisebb része tesz csupán lépéseket a változásért, és többnyire ők is inkább csak azért, mert nem akarnak válni. Vajon milyen út vezet odáig, hogy valaki kezet emeljen a szeretteire? Tovább

Demeter Ádám Czap Ágnessal beszélget a Civil Rádió "Éva lányai" című műsorában

in

Mi a férfiak felelőssége az egyenlő párkapcsolatok megvalósításában? Demeter Ádám, a Stop-Férfierőszak Projekt munkatársa a Civil Rádió "Éva lányai" című műsorában 2013. május 9-én.

1. rész

2. rész

RTL Klub, Fél Kettő c. műsor, vendég: Szil Péter

in

Kaució helyett a testét adja?
2011.09.26.

Ingyen albérlet, kiadó szoba diáklányoknak, egy kis kedvességért cserébe. Ilyen és ehhez hasonló hirdetéseket lehet találni az újságokban és az interneten. A Fókusz kolleganője kíváncsi volt arra, mit is jelent pontosan a kecsegtetőnek tűnő ajánlat. Az eredmény meglepő. Lakástulajdonos férfiak komolyan gondolják azt, hogy heti egy-két alkalommal természetben fizessen nekik a diáklány, de olyan is volt, aki takarítást vagy gyerekfelügyeletet kért cserébe.

A Fél Kettő vendége volt Szil Péter pszichoterapeuta, a Stop Férfierőszak Projekt munkatársa, aki arról beszélt, milyen veszélyei vannak ennek, mire enged következtetni az a magatartás, ha valaki egy ilyen ajánlatra igent mond, mennyire jellemző egyáltalán, hogy ott lakik a főbérlő a lakásban, és elmondta azt is, hogy hol kérhetnek jogi, erkölcsi segítséget az áldozatok.

Hargitai Miklós: Nőkép

in

Ha megkérdeznénk honfitársainkat, hogy vajon milyen életminőségi ranglista az, amelyen Gabon és Zimbabwe megelőzi Magyarországot, valószínűleg az utolsók között gondolnánk arra, hogy a szóban forgó sorrendet a „jó-e az adott országban nőnek lenni?” kérdésre adott válaszok szülték. Pedig a Newsweek összeállítása ezt állítja.
Tovább…

Rádióinterjú Hadas Miklóssal a neo-macsizmus jelenségről

in

Rádióinterjú Hadas Miklóssal (Budapesti Corvinus Egyetem), a napjainkban felerősödő hazai és nemzetközi neo-macsizmus (backlash/visszacsapás) jelenségről. (Kossuth Rádió, Kihívás, szerkesztő, riporter: Barna Eszter, 2010.10.15. 17 perc) meghallgatható itt

Hadas Miklós: Férfiuralom és szülészeti gyakorlat Magyarországon

in

Élet és Irodalom LIV. évfolyam 49. szám, 2010. december 10.

Magyarország macsó ország. Férfiak gyakorolják a hatalmat a gazdasági és a politikai életben, férfiak birtokolják a titkosszolgálati információk szinte teljes körét, férfiak vannak domináns helyzetben a kulturális, a tudományos és az egyházi életben (az egy-két vezető pozícióban lévő nő kivételt erősítő szabálynak tekinthető). Férfiak közül kerül ki az akadémiai doktorok csaknem kilencven, a különböző egyházak püspöki karainak vagy az Alkotmánybíróság tagjainak száz százaléka. Satöbbi, satöbbi. Tovább…

Alibi-jogalkotás, látszatintézkedés

in

Nagyon is komoly érdek húzódik meg amögött, hogy már sokadik nekifutásra sem jön létre a családon belüli erőszak áldozatainak helyzetében lényeges változást hozó jogszabályi és infrastrukturális háttér: ez pedig a patriarchátus védelmének érdeke. Tovább…

Az Európai Bizottság a gyermekek jogaiért

in

A közelmúltban kiadott közleményével a Bizottság elindította a gyermekek jogainak védelmére és érvényesítésére irányuló kampányát, melyben meghatározta az e területen elérni kívánt célokat és a gyors intézkedést igénylő aktuális kérdéseket.

Tovább…

Nem kapnak megfelelő védelmet a nemi erőszak áldozatai

in

Az Amnesty International 2008-as jelentése szerint a széles körben elterjedt előítéletek, a kormányzati tétlenség és a büntető igazságszolgáltatás hiányosságai olyan akadályt jelentenek, amelyek sok nőt megakadályoznak abban, hogy jogorvoslathoz jussanak.

A teljes jelentést lásd az Amnesty International honlapján.

Tartalom átvétel