NŐK NAPJA - nem csak nőknek!

in

2011. március 6-án zenekarok, női előadók és civil szervezetek együtt mutatnak példát arra, hogy a Nemzetközi Nőnap több is lehet, mint üres gesztus pár szál virággal. A Gödör Klubban a „Nők Napja – Nem csak nőknek!” elnevezésű fesztiválon közösen hívják fel a figyelmet a nők emberi jogaira és arra, hogy még mindig sok a tennivaló a nemek egyenlősége terén Magyarországon. Az alternatív nőnapi eseményen a zenei programok mellett a női jogokkal, illetve a nemek egyenlőségének különböző szakterületeivel foglalkozó civil szervezetek munkatársaival találkozhatnak az érdeklődők, műhelyfoglalkozások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutató, kiállítás és standok várják a látogatókat, a gyerekek számára pedig játszóház üzemel majd a helyszínen.


Gödör Klub
2011. március 6., vasárnap 14.00 – 01.00

(műhelyfoglalkozások, beszélgetések és koncertek)
A programok 19 óráig ingyenesek, utána a belépő 1000 Ft.
A fesztivál látogatói a belépőjegy megvásárlásával a NANE Egyesületet támogatják.
www.nane.hu/aktuális, www.vilagveleje.hu, www.godorklub.hu

A RÉSZLETES PROGRAM:

MŰHELYFOGLALKOZÁSOK
14.00-15.30 „Erő a változáshoz” – önbecsülés növelő műhely nőknek

(NANE Egyesület)
A foglalkozás során az Egyesület munkatársai az „Erő a változáshoz” című kézikönyv modelljeit mutatják be és az „önbecsülés-program” néhány gyakorlatát végzik el a résztvevőkkel.
Akiket várunk: olyan nők, akiket általában érdekel az önbecsülésük növelése, illetve önsegítő vagy támogató csoportok szervezését tervező nőknek.
A foglalkozás időtartama: 120 perc

16.00-18.00 „Szívdobbanás: Párkapcsolat erőszak nélkül”
(NANE Egyesület)
A résztvevők ízelítőt kaphatnak a „Szívdobbanás - a fiatalok közti párkapcsolati erőszak megelőzése” című kiadványból, melynek célja, hogy információt nyújtson a fiatalok közti párkapcsolati erőszakról, ezen kívül ötleteket ad, miként lehet a témával foglalkozó prevenciós foglalkozásokat beépíteni az iskolák, illetve az ifjúsági szolgálatok munkájába. A kézikönyvben található gyakorlatokat 14 és 19 év közötti fiatalok számára fejlesztették ki.
Akiket várunk: érdeklődő fiatalok, pedagógusok, ifjúságsegítők, közösségszervezők, tehát bármely, fiatalokkal foglalkozó szakma képviselői.
A foglalkozás időtartama: 90 perc

A foglalkozásokra korlátozott számú jelentkezőt tudunk fogadni. Jelentkezni a szabo.gabi@nane.hu címen lehet. A jelentkezéseket érkezési sorrendben igazoljuk vissza, amíg be nem telik a létszám.

KÖNYVBEMUTATÓ
16.30-18.00 Az „Eltitkolt évek” című interjúkötet bemutatója
(Labrisz Leszbikus Egyesület)
A Labrisz Egyesület „leszbikus herstory” projektjének keretében olyan nőket szólaltattak meg, akik a rendszerváltás előtt már felnőttként és leszbikusként próbálták önmagukat elfogadni, illetve kapcsolatokat, közösségeket keresni. E munka egyik gyümölcse a 2009-ben bemutatott Eltitkolt évek című dokumentumfilm volt. Az itt megszólaló tizenegy szereplő történetéből és további öt interjú anyagából szerkesztett az Egyesület gazdag képanyaggal dokumentált interjúkötetet. A kötetben a negyvenestől hetvenesig terjedő (másfél) generáció tagjai szólalnak meg. A ’70-es, ’80-as években „induló” értelmiségiek, vendéglátósok, munkásnők, zenészek és képzőművészek, köztük későbbi aktivisták, a ’90-es évek leszbikus mozgalmának megalapozói és elindítói. Eltérő társadalmi helyzetük miatt más-más szemszögből látták ugyanazt a rendszert, de identitásuk elhallgatását, személyes életük korlátozását hasonlóan élték meg. Élettörténeteiken keresztül sajátos keresztmetszetben rajzolódnak ki az előző politikai rendszer hatalmi technikái, a találkozások láthatatlan vagy félnyilvános terei, és az a folyamat is, ahogyan a rendszerváltás után az addig tabuként kezelt téma a közbeszéd részévé vált.
A bemutatón könyvszerkesztő (Borgos Anna), nőtörténész (Tóth Eszter Zsófia), interjúkészítő (Schwarcz Gyöngyi) és interjúalanyok (Gál Ilona, Kristófy Mária) beszélgetnek (moderátor: Gyárfás Judit), valamint ízelítőt hallhatunk a legizgalmasabb részekből Takács Katalin színművész előadásában.
A kötet megjelenését az EGT/Norvég FM támogatta.

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK
18.00-19.00 Szakmaközi együttműködés a családon belüli erőszak ellen

(NANE Egyesület – Patent Egyesület)
2008-ban a NANE Egyesület és a Patent Egyesület a Nyílt Társadalom Intézet anyagi támogatása mellett kezdeményezte egy olyan munkacsoport megalakítását, amelyben jogász (ügyvéd, ügyész, bíró), szociális munkás, pszichológus, rendőr, pedagógus, gyermekvédelmi és gyámhatósági munkatárs, anyaotthont vezető és abban dolgozó szakemberek működtek együtt a párkapcsolati erőszak elleni fellépés rendszerszerű hibáinak feltárásában és a javasolt megoldások megfogalmazásában. Az együttműködés során kiderült, hogy tapasztalataik sok tekintetben hasonlóak, és hasonlóan látják a jogszabályi háttér hiányosságait, és az ezek orvoslására adható válaszokat. A résztvevők végül egy olyan protokoll-javaslat összeállításában állapodtak meg, mely a családon belüli párkapcsolati erőszakkal foglalkozó szakemberek egyes csoportjai számára nyújthat segítséget.
Résztvevők: Dr. Galajda Ágnes bíró tanácselnök és a Bírónők Egyesületének elnöke,
Oláh László őrnagy, a BRFK Bűnmegelőzési osztályának vezetője, Dr. Spronz Júlia jogász, Kuszing Gábor pszichológus

19.00-20.00 „Nők elleni erőszak a médiában”
(Mona Alapítvány – Fiona Alapítvány)
Kerekasztal-beszélgetés Sáfrány Réka (MONA Alapítvány) és Borbíró Fanni (Fiona Alapítvány), valamint az ELTE kommunikáció szakos hallgatóinak részvételével, a „Global Media Monitoring Project” elnevezésű kutatás eredményeinek tükrében. A kutatás a hírmédiát vizsgálja a bennük szereplő nők és férfiak száma és megjelenése alapján. A beszélgetést a résztvevők Magyarországra vonatkozó esettanulmányokkal illusztrálják.

KONCERTEK
20.00-01.00


Takács Eszter szóló
Láng Annamária és a DAV Five feat. Syd
Egy Kiss Erzsi Zene
Varga Zsuzsa és zenekara
Judie Jay / Zomblaze live set

KIÁLLÍTÁS
„Reklámok és NEMek”

(Fiona Alapítvány)
Reklámok. Sokan utálják őket, vannak, akik szeretik, mégis sokunkra hatnak, akár tudat alatt is. Elkerülhetőek? A tévét, rádiót ki lehet kapcsolni, az újságban tovább lehet lapozni, de az utcai plakátokat nehéz nem meglátni. Ezért a FIONA Alapítvány "Reklámok és NEMek" kiállítása a négy visegrádi országban látható utcai plakátokról készült fotókon keresztül kívánja felhívni a figyelmet a szexista, azaz a nőket és férfiakat leegyszerűsített nemi sztereotípiákon keresztül bemutató, vagy öncélú szexualitást alkalmazó reklámokra.

STANDOK
NANE Egyesület (www.nane.hu)
Patent Egyesület (www.patent.org.hu)
Stop-Férfierőszak Projekt (www.stop-ferfieroszak.hu)
Labrisz Leszbikus Egyesület
(www.labrisz.hu)
Amnesty International (www.amnesty.hu)
RÉS Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhely (www.resalapitvany.hu)
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (http://eselyegyenloseg.eu/noierdek/)
Magyar Cserkészlány Szövetség (www.cserkeszlanyok.hu)
Születésház Egyesület

A standoknál a számos hasznos információ és kiadvány mellet civil szervezetek munkatársai várják a látogatókat izgalmas aktivitásokkal, játékokkal. Többek között lesz gender-TOTO, a bántalmazó illetve a jól működő párkapcsolat ismérveit bemutató „párkapcsolati puzzle”, a nemi sztereotípiákra és azok korlátozó hatásaira figyelmeztető „dobozgyakorlat” és emberjogi szerepjáték is.

JÁTSZÓHÁZ
Gyermekek számára a Magyar Cserkészlány Szövetség a helyszínen 14-20 óráig játszóházat üzemeltet.

Belépő:
A programok 19 óráig ingyenesek, utána a belépő 1000 Ft.
A fesztivál látogatói a belépőjegy megvásárlásával a NANE Egyesületet támogatják.
(A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonalra, amely mind a mai napig az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyek képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. Immár 16. éve érkeznek hozzájuk hívások az ország minden részéről. Este hattól tíz óráig tartó ügyeletük napi 5-8 bántalmazással és családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál.)

A rendezvény támogatói:
Előadóművészeti Jogvédő Iroda
Gödör Klub


Bővebb információ:
http://www.nane.hu/aktualis.html
Molnár Zsuzsanna
molnar.zsuzska@gmail.com
06 (20) 457 6575