A francia Nemzetgyűlés megszavazta a prostitúció vásárlását tiltó törvényt

A francia parlamenti képviselők megszavazták a kliensbüntetést és ugyanakkor eltörölték a Sarkozy elnöksége idején bevezette „utcai prostitúció” büntetését, ami a prostituáltakat büntette. (ezt az UMP – Sarkozy pártja, a hagyományos jobboldal – két képviselője ellenezte)

A büntetési tételt – ami 1500 euro – nyílt szavazáson, kézfeltartással szavazták meg a képviselők. (Visszaesők esetében átminősül bűncselekménnyé és a bírság 3750 euró lehet.) De a törvény szelleme a fokozatosságot és a nevelést helyezi előtérbe, így például a büntetésen kívül a törvényhozó egy olyan tanfolyam bevezetésére is gondolt, amely a szexuális aktus megvásárlása elleni fellépés fontosságára hívja fel a figyelmet. A kiegészítő rendelkezések sorában egy 20 millió eurós keretet állítottak fel azoknak a megsegítésére, akik el akarják hagyni a prostitúciót. A külföldiek – egy elfogadott egyesület támogatása mellett – 6 hónapos, esetleg meghosszabbítható letelepedési engedélyt kaphatnak. A felsőházban (Szenátusban) szerdán kerül a téma megtárgyalásra.

A kiegészítő módosítások megszavazása előtt a törvényjavaslat támogatói kifejtették a „szabadság” nevében kampányolók érvei ellen szóló összes álláspontot. A képviselők között nem nagyon szóltak a törvényjavaslat ellen. „Elég, ha egy prostituált azt mondja magáról, hogy ő szabad, ahhoz, hogy elfogadjuk a többiek rabszolgaságát? – kérdezte Maud Olivier szocialista képviselő. „Egyesek „szabadságról” szőtt fantazmagóriái és a prostituáltak 90%-ának megélt valósága között az erőszak világa és a rabszolga-kereskedelem nyeresége terpeszkedik,” tette hozzá. "Aki azt állítja, hogy a nőknek joguk van magukat áruba bocsátani, az valójában azt leplezi, hogy a férfiaknak joguk van megvásárolni a nőket" - mondta korábban.

„Franciaország nem lehet a prostitúció befogadó országa" – szögezte le Najat Vallaud-Belkacem nőjogi miniszterasszony. „Itt nem a szexualitásról van szó, hanem a futtatók pénzéről.” A javaslatot egy több pártból kikerülő csoport nyújtotta be, így az UMP-beli (hagyományos jobb) Guy Geoffroy szerint „nem egy ásatag prűdéria védelmében” tették a javaslatot. „A férfiak vágyáról beszélnek. De ki szól a nők vágyairól?” 

Csak a zöldek kampányoltak a törvény ellen. „Önök szerint elképzelhetetlen, hogy a fizetett szexuális kapcsolatban beleegyezés lehessen? A nők mindig az áldozatok, a férfiak pedig a bűnösök? – kérdezte Sergio Coronado, majd hozzátette: – Ha a prostituáltak kikerülnek az utcalámpák fényköréből, akkor minden dolguk homályban marad.” Az UMP a tartózkodást javasolta, és „mindenki szavazhat ellene és mellette is”, így két másik, kisebb hagyományos jobb- illetve balközép párt is szabadon hagyta dönteni a képviselőket. Az egyik UMP képviselő szerint „alapvetően nem tudjuk, mi a jó döntés”. Becslések szerint 20 000 prostituált van Franciaországban, főleg Kelet-Európából (Bulgária, Románia), Afrikából (Nigéria, Kamerun), Kínából és Dél-Amerikából jöttek. A parlament környékén volt egy 150 fős tüntetés a prostituáltak egyesületei szervezésében, akik ellenezték a törvényt, és egy 50 fős tüntetés néhány feminista nőszervezet nevében.

A törvénytervezet a svéd törvényt veszi mintául, ahol 1999 óta van érvényben a kliensbüntetés és ahol ennek eredményeként az utcai prostitúció a felére csökkent 10 év alatt. (Néhány férfi a szomszédos országokba jár át, de ha ott is tiltva lenne, nem lenne erre lehetőségük – a szerk.) A javaslat ellen „343 szemétalak” szervezett egy aláírásgyűjtést „Ne nyúlj a kurvámhoz” címmel. Természetesen a zöldek nem akartak ezekkel az érvekkel egy gyékényen árulni.

Írta: Morva Judit (nokert.hu)
2013. december 05. csütörtök, 14:21

Forrás: itt
Lásd még: itt és itt